Pallställ – tips och råd om hur du hittar rätt

Vad gäller lager så blir varenda litet stopp i maskineriet kostsamt. Man vill ha en effektivt, sömlös arbetsplats där den logistiska cirkeln är sluten. Ett effektivt lager bygger på ordning och reda och ett system där alla vet vad som ska göras – och av vem.

Inredningen på ett lager är därigenom också en nyckelfråga: vilken typ av inredning man väljer blir ofta den punkt som kan hjälpa eller stjälpa hela verksamhetens effektivitet. I denna fråga spelar pallställ en avgörande roll och här nedan ska vi gå igenom några viktiga punkter om just pallställ – enligt följande:

  • Pallställ ger en bättre effektivitet. Oavsett om man använder sig av FIFO eller FILO som system på lagret – eller båda systemen – så finns det effektiva pallställ att välja bland. Exempelvis FIFO kan erbjudas pallställ med öppningar åt båda håll där man effektivt kan arbeta mer synkroniserat och utan en massa omstruktureringar. FIFO och pallställ kan å sin sida komma med väggfasta lösningar som gör att man kan bygga högre på höjden – exempelvis av varor med säsongsbetoning.
  • Pallställ ger säkerhet. Genom att välja pallställ så väljer man också en högre säkerhet – givet då att man aldrig överstiger den angivna maxvikten. Årligen sker en massa olyckor med truckar och på lager. Många av dessa skulle kunna undvikas genom bättre, mer anpassade, pallställ.
  • Pallställ kan skräddarsys. Hur ser era behov ut på lagret – och hur ser era lokaler ut? Alla har olika förutsättningar att arbeta utifrån och det innebär att pallställ för exempelvis IKEA kanske inte alls är gångbara för dig som driver ett däckhotell. Genom att anlita en tillverkare med kapacitet att skräddarsy lösningar så får man pallställ som fullt ut är maximerade för den egna verksamheten och utifrån lokalens givna förutsättningar vad gäller exempelvis höjd och bredd.